[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Budo
.
Η φιλοσοφία και ο τρόπος εξάσκησης στις Αρχαίες Ιαπωνικές Πολεμικές Τέχνς (ιαπ. Nihon Koryu Bu-jutsu) αλλάζει αναγκαστικά από το 1870 και μετά. Αυτό οφείλεται σε μία διαταγή του αποκαθιστέντος αυτοκράτορα Mutsuhito “Meiji”, μετά την πτώση (αναγκαστική παραίτηση) του τελευταίου Sogun της οικογένειας “Tokugawa”, το 1868. Η διαταγή αφορούσε ολόκληρη την ιαπωνική επικράτεια και, εκτός των άλλων, περιλάμβανε:
- Αφοπλισμό όλων των κατοίκων της ιαπωνικής επικράτειας.
- Απαγόρευση χρήσης και κατοχής οποιουδήποτε όπλου.
- Κατάργηση του Sogun και της τάξης των πολεμιστών Samurai.

Ο νέος προσανατολισμός της ιαπωνικής πολιτικής άλλαξε και τον τρόπο εξάσκησης και διδασκαλίας των Αρχαίων Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών. Οι δάσκαλοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να επιλέξουν μέσα από τις τέχνες αυτές το "Δρόμο της αυτοβελτίωσης" (Do).

Στην προσπάθεια τους λοιπόν να παραμείνουν ενεργές αυτές οι περίφημες τέχνες οι νέοι δάσκαλοι κατήργησαν την κατάληξη -jutsu και την αντικατέστησαν με αυτήν του -do. Έτσι μετεξελίχθηκαν οι παλαιές τέχνες (koryu jutsu) και δημιουργήθηκαν οι νέες της "πολεμικής αυτοβελτίωσης", βασισμένες στις αρχές των παλαιών, που καταργούσαν όμως ως τελικό σκοπό την εξόντωση του αντιπάλου και τον αντικαθιστούσαν με το πνεύμα του Bu-do, δηλαδή του "Δρόμου της πολεμικής αυτοβελτίωσης".

Οι νέες αυτές τέχνες είναι σήμερα οι εξής:-
1. Battodo - (Τέχνη διαχείρισης ξίφους) - [ Από το 1930 Iaido ]
2. Bodo & Jodo - (Τέχνες ροπάλου - ράβδου).
3. Judo, Aikido & Kogusoku - (Τέχνες ευελιξίας - λαβών).
4. Kendo - (Τέχνες ξίφους και ξιφιδίου).
5. Naginata - (Τέχνη κονταροφόρου πέλεκυ).
6. Kusarigama - (Τέχνες διαχείρισης αλυσίδας - δρεπάνου).
7. Sodo - (Τέχνη λόγχης - ακοντίου).
.
Ο Ku “Hironori” Ohtsuka τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής του εκπαιδεύτηκε από καταξιωμένους δασκάλους στις τέχνες Jujutsu, Aikijutsu και Kenjutsu και στη συνέχεια αφού συνδύασε τις τεχνικές τους με αντίστοιχες που έμαθε από δασκάλους του Karate-jutsu δημιούργησε το Karate-do Wado-ryu. Την ίδια περίοδο (αρχές 20ου αι.) γινόταν και οι μετάπτωση των αρχαίων ιαπωνικών πολεμικών τεχνών, από τέχνες πολέμου (bujutsu) σε τέχνες σωματικής και πνευματικής αυτοβελτίωσης (budo).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτή την προσπάθεια του ο "Hironori" Ohtsuka προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπάνω δημιουργώντας το παράδοξο, αφού το Wa-do είναι το αντίθετο του Bu-do, δηλαδή "ο δρόμος (τρόπος) της ειρηνικής και αρμονικής αυτοβελτίωσης".

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο