[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Karate ή Tode
.
Την περίοδο 618-907 μ.Χ. κυριάρχησε στην Κίνα η δυναστεία των Tang. Σε κρίσιμες "ανορθόδοξες" πολεμικές επιχειρήσεις η δυναστεία είχε την αμέριστη βοήθεια των μοναχών Shaolin με την εξαίρετη τέχνη τους «Ch’uan Fa».
Η κυριαρχία της δυναστείας αποδόθηκε από τον κινεζικό λαό, στο γραπτό και προφορικό λόγο, με το όνομα «Kara-te» που σημαίνει μεταφορικά -σύμφωνα με τα κινεζικά ιδεογράμματα- (唐 手) «Το χέρι ( - te) των Tang ( - Kara)» ή «Το χέρι της Κίνας». Η ακριβής σημασία είναι "Το χέρι του επικεφαλής" ή αλλιώς "Το χέρι του αυτοκράτορα".
Με τα δύο αυτά ιδεογράμματα (唐 手) ερμηνευόταν η υπεροχή και η δύναμη της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η φήμη της δυναστείας έφτασε και στην Okinawa, μια μικρή νήσο εξαρτώμενη οικονομικά από την κινεζική επαρχία Fukien.
Τα ίδια ιδεογράμματα (唐 手 - karate) προφέρονταν από τους αυτόχθονες κατοίκους ως «Tode ή Todi ή Tote ή απλά Te», δηλαδή «Το χέρι (de ή di ή te) των Tang (To)» ή περιφραστικά «Κινέζικο χέρι» ή «Η δύναμη της Κίνας».
.
Στην Okinawa υπάρχει μία παραδοσιακή παλαιστική τέχνη, με κανονισμούς αντίστοιχους με αυτούς του ολυμπιακού αγωνίσματος της «Ελευθέρας Πάλης», που ονομάζεται «Tegumi». Η ιστορία της πηγαίνει πίσω στο χρόνο όσο και η ιστορία του νησιού. Όταν οι αθλητές καταργήσουν τους κανονισμούς του «Tegumi» και ενεργοποιήσουν τα μη επιτρεπτά κτυπήματα αυτό μετατρέπεται σε πυγμαχία (με χρήση χεριών και ποδιών). Σε παρόμοιους αγώνες ο καλύτερος λάμβανε τον τίτλο του «Χειροδύναμου» ή αλλιώς του «Tode». Έτσι καθιερώθηκε και η πυγμαχική τέχνη «Tode» (ιστορικά σχεδόν ταυτόχρονα με το tegumi), που εκτός από τη σημασία της ως «Η δύναμη της Κίνας» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει και ο «Δυνατός στα χέρια». Ένας από αυτούς (βλ. φωτογραφία) ήταν και ο Kanga "Tode" Sakugawa (που έζησε μεταξύ 1733-1837), από τη πόλη Shuri.
.
Το 1372 έφθασαν στην Okinawa οι πρώτοι κινέζοι διπλωμάτες (από την επαρχία Fukien), μαζί με τους στρατιωτικούς υπασπιστές τους. Μετά από 20 χρόνια ακολούθησαν και τα μέλη 36 κινεζικών οικογενειών που μετανάστευσαν μόνιμα, ως εμπορικοί αντιπρόσωποι. Μαζί τους «έφεραν» δύο σπουδαίες τεχνικές Ch’uan Fa:
· Την πυγμαχική τέχνη «Shaolin Ssu Ch’uan Fa» ή «Sorin Ji Ken Po»,
· Τη γυμναστική τέχνη «Tai Chi Ch’uan» ή «Tai Kyoku Ken».
Από αυτές τις τέχνες και σε συνδυασμό με το «Tode», προήλθαν (κυρίως μετά το 1477) οι δύο πρώτες μεγάλες πυγμαχικές σχολές της Okinawa:
· Η Shorei-ryu, που σημαίνει "η μέθοδος των ευγενών" και αναπτύχθηκε κυρίως στην πρωτεύουσα Naha. Χαρακτηρίζεται για τις αργές κινήσεις και τα δυνατά κτυπήματά της και ως πολεμική τέχνη ταιριάζει σε μεγάλους σωματότυπους.
· Η Sorin-ryu, που σημαίνει "η μέθοδος των Shaolin" και αναπτύχθηκε κυρίως στην πόλη Shuri. Χαρακτηρίζεται για τις γρήγορες κινήσεις και τα επαναλαμβανόμενα κτυπήματά της και ως πολεμική τέχνη ταιριάζει σε μικρούς σωματότυπους.

Οι δύο αυτές πυγμαχικές σχολές "Shorei-ryu" και "Sorin-ryu" αποτελούν το εξελιγμένο και τυποποιημένο «Tode» που οι ιάπωνες το μετονόμασαν «Bushi no te» ή «Okinawa-te» ή «Te» όταν κατέλαβαν την Okinawa το 1609 και απέκοψαν την εξάρτησή της από την Κίνα (κυρίως από την επαρχία Fukien, που σήμερα ονομάζεται Fujian).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο