Λογότυπο Wado
.
Το φθινόπωρο του 1934 ο Ku "Hironori" Ohtsuka, ανακήρυξε δημόσια τη δική του μοναδική μέθοδο. Την ονόμασε "Shinshu Wado-ryu Karate-jutsu" και τη δίδασκε στη λέσχη "Dai Nippon Karate Shinko". Εκείνη τη περίοδο ο μαθητής του (και συναθλητής του στο karate-do) Eiichi Eriguchi του πρότεινε να υιοθετήσει τον όρο Wado-ryu (Μέθοδος του δρόμου της Ειρήνης και της Αρμονίας) και έτσι η λέσχη αυτή λειτούργησε ως γενεσιουργός για τη δημιουργία το 1939 της σημερινής ομοσπονδίας Zen Nihon Karate-do Renmei Wadokai. Ταυτόχρονα υιοθετήθηκε και το λογότυπο της Ομοσπονδίας που απεικονίζει ένα λευκό περιστέρι (που συμβολίζει την ειρήνη και την ειρηνικό τρόπο διαβίωσης) με τα φτερά του λυγισμένα προς τα επάνω και το ράμφος του να στρέφει προς τα δεξιά του μαζί με την πρόοψη μίας κανονικής γροθιάς (sei-ken) κάτω από το μέρος που ενώνονται τα φτερά (που δηλώνει τη δύναμη). Μαζί και τα δύο σύμβολα διδάσκουν ότι "Ειρήνη υπάρχει μόνο όταν υπάρχει δύναμη".
Από το 1980 και μετά δημιουργήθηκαν κι άλλα ρεύματα wado. Όλα χρησιμοποιούν ως κύριο λογότυπο το λευκό περιστέρι και κάνουν παραλλαγές στο έμβλημα ανάμεσα στα φτερά του.
.
Το λογότυπο του Karate-do Wado-ryu είναι εμπνευσμένο από το αντίστοιχο λογότυπο της μεθόδου του "Λευκού Γερανού", που είναι μία από τις υποδιαιρέσεις του κινεζικού Shaolin Ssu Wushu.

Η ομοσπονδία Wadokai πιθανώς το χρησιμοποίησε γιατί ως πολεμική τέχνη περιέχει κινήσεις που ομοιάζουν τόσο στις αρχαίες ιαπωνικές, όσο και σε αντίστοιχες οκιναβικές.

Η επιρροή του συστήματος αυτού είναι καταφανής στα περισσότερα tandoku kata του wado.
.
Ο λευκός γερανός (ιαπ. Haku Tsuru) είναι ένα αποδημητικό πουλί (σήμερα υπό εξαφάνιση) που το καλοκαίρι ζει κυρίως στις στέπες της ανατολικής Σιβηρίας και το χειμώνα μεταναστεύει στη νότια Ασία. Φθάνει σε ύψος έως 1,50 μέτρα και ζυγίζει περίπου 6 κιλά. Είναι πτηνό μονογαμικό και σχηματίζει μόνιμο ζευγάρι. Ο πληθυσμός του σήμερα δεν ξεπερνά τα 3.500 πουλιά.
.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο